Harta site-ului
Ajutor
Școala de arte din Cocieri ghidată de cel mai tânăr director
Școala de arte din Cocieri ghidată de cel mai tânăr director

Școala de Arte din comuna Cocieri a fost fondată în anul 1990 la  inițiativa  președintelui de  colhoz  „Victoria”  și cu susținerea  unanimă  la adunarea membrilor de colhoz.  La 10 noiembrie anul 1990 școala și-a început activitatea cu 6 profesori și 56 de elevi, care au studiat vioara, acordeonul, pianul, arta coregrafică populară, arta plastică. În fruntea școalii a stat demn dna Ala Britan care a activat ca director timp de 32 de ani. Datorită dumneaei școala a atins multe înălțimi și a acumulat succese, a depus suflet și profesionalism în multe generații. Dna Ala la moment ocupă funcția de secretar administrativ și profesor de acordeon, continuând să semene în copii măiestria și valorile estetice a artei.
La moment, 364 elevi au absolvit școala  la diferite profiluri: muzica, arta plastică, arta coregrafică, arta dramatică.
În prezent, în instituția dată își fac studiile circa peste 250 elevi din mai multe localități ale raionului: Cocieri, Molovata Nouă, Roghi, Corjova, Dubăsari  (malul stâng al r. Nistru) și Ustia, Holercani  (malul drept al r. Nistru).
Profesorii care activează la școala de arte au dus faima școlii atât în localitățile  din raion, republică, cât și peste hotarele  ei:  Bulgaria, Ucraina, Grecia, Belorusia.
Din luna septembrie  2021 în fruntea colectivului a venit  dna Beșleaga Svetlana,  profesor  de coregrafie. Specialist cu studii superioare în domeniul pedagogiei, dreptului și masterand la management și consiliere în învățământul primar, de asemenea și în  educația  pentru dezvoltare comunitară și animație socială.  Cu pași mici, dar ferm spre succes și-a început cariera tânărului director, totodată  continuându-și activitatea  de profesor în  domeniul artei coregrafice.
Necătând la pandemia care cutremură viața socială, colectivul școlii nu se oprește din activitatea sa.
În anul de studii 2021-2022  au apărut  pagini noi în cartea de succese a școlii: participarea  elevei  clasa  pian   Andreev Rafaela  la Festivalul –concurs   „ Iarna Talentelor 2021”  din România  și ca rezultat Premiul Mare, profesor  doamna Băț Aurica; participarea elevilor de la Arta Plastică profesor doamna Curcubet Tatiana - Concurs Republican de Arte Plastice, ediţia II "Drepturile Copiilor" Diplome de gradul  I, II, III, Concurs Naţional de Pictură    „Igor Vieru",  ediţia I  anul 2021 cu genericul  „Plai Natal" ,  Diplome de Gradul I, II, III; participarea elevilor,  profil Arta coregrafică, profesoare de specialitate doamnele Beșleaga Svetlana și Caterev Elena  în concursurile - „Artico Dance 2021” Republica Moldova , Diplome de gradul I, II, III, „Festivals & Contests WAVEIDEAS  january 2022”, Belorusia,  Diplome de Gradul I, II, III, Seminar științifico- practic  internațional, or. Chișinău  „Coregrafia în sistemul educațional din R.M. realizări și perspective”, ș.a.
Datorită unui colectiv puternic, profesionist și perspectiv  Școala de Arte din comuna Cocieri este mereu în proces activ de lucru.
Pandemia Covid-19 care a dat năpastă pentru întreaga lume în luna martie 2020 sigur că a influențat negativ asupra procesului educațional. Practic o perioadă de jumătate de an activitatea școlii s-a stopat din imposibilitatea de a petrece lecțiile online: arta și onlin-ul este o contrazicere totală, sau mai bine zis rezultalul este nul.
Încetișor,  dar ferm, școala începe să participe  la concururi, concerte, festivaluri petrecute atât online, cât și offline.
Școala este mândră de colectivul de profesori, care dețin grad didactic, au studii superioare și de specialitate, profesori cu vechime în lucru și o experiență vastă în domeniul de activitate. Totodată, țin să menționez că unii din ei sunt absolvenții școlii.  Ei  s-au întors după finalizarea studiilor superioare de profil pentru a activa  anume în satul de baștină, în această școală, chiar dacă se află într-o zonă de securitate cu un specific aparte .
Doamna Beșleaga Svetlana, cel mai tânăr director de școală de arte din raionul Dubăsari, la fel este absolventa școlii la profilul arta coregrafică, fiind ghidată în calitate de discipol de profesoara dna Varnalii Liuba.
În anul de studii 2021-2022 au fost încadrate în câmpul muncii două absolvente de la AMTAP,  care activează în domeniul arta dramatică și interpretare vocală.  Însă școala mai necesită cadre didactice la coregrafie, teoria muzicii și visează să  inițieze în școală clasa de  meșteșugărit popular. ,,Suntem aici pentru a oferi copiilor spațiu și timp pentru a-și descoperi talentele, pentru a se manifesta pe tărâmul artei și al sublimului”, ne-a afirmat dna Svetlana cu ardoare în suflet și dragoste pură pentru actrivitatea pe care o promovează atât ca director cât și ca profesor.
Olga Ochișan (Caraiman),
studentă an IV,
facultatea jurnalism și științe ale comunicării USM

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Școala de arte din Cocieri ghidată de cel mai tânăr director - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta